Wachtwoorden zorgen ervoor dat je gegevens veilig blijven. Het is het grootste obstakel dat de toegang voor hackers blokkeert. Het is dus belangrijk dat je een sterk wachtwoord hebt, zodat niet iemand er zomaar bij kan. Wel kun je dan het risico lopen dat je je wachtwoorden vergeet. Hoe maak je een sterk wachtwoord, en hoe kun je die onthouden?
Wanneer is een wachtwoord sterk?
Het is belangrijk om op je mobiele apparaten een veilig en sterk wachtwoord te gebruiken. Zo voorkom je dat mensen zomaar je apparaten in kunnen. Een sterk wachtwoord is moeilijk te kraken. Een goed wachtwoord bestaat uit zowel cijfers, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens. Met speciale tekens wordt bijvoorbeeld een uitroepteken of apenstaartje bedoeld. Wachtwoorden zoals ‘0000’ zijn niet sterk genoeg, maar toch worden deze vaak gebruikt. Soms krijg je bij het maken van een nieuw account een standaardwachtwoord toegewezen. Het is belangrijk om deze te wijzigen. Hackers kunnen nog weleens deze lijsten stelen.
Veilig, maar moeilijk te onthouden
Zo’n sterk wachtwoord is dan wel moeilijk te kraken, maar hij is waarschijnlijk ook moeilijk te onthouden. Om te voorkomen dat je jouw wachtwoorden vergeet kan je ze ergens opschrijven, of ze opslaan in de browser. Op het moment dat je dan via je browser ergens wilt inloggen, komt gelijk de optie tevoorschijn om je wachtwoord automatisch in te voeren. Het is belangrijk om voor elke site of app een ander wachtwoord te gebruiken. Wanneer je dit niet doet hoeft een hacker maar één wachtwoord te kraken om al je accounts in te kunnen. Je kunt ook je wachtwoorden in een Word-bestand zetten en deze vergrendelen, maar op het moment dat er iets met je computer gebeurt ben je al je wachtwoorden kwijt. Zorg dat je een goede back-up maakt, zodat je altijd bij je wachtwoorden kunt. Bij Studentaanhuis bieden wij Backup Online, wat een veilige back-up is met zekerheid over de veiligheid van al je bestanden. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn, of vragen over hebben? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
Zo maak je een sterk wachtwoord:
Om een sterk wachtwoord te maken moet je veel variëren tussen de tekens die je gebruikt. Hoe langer het wachtwoord is, hoe beter. Voor het maken van een sterk wachtwoord kan je de volgende tips toepassen:
- Gebruik tekens in een zin.
- Je kan een zin omtoveren in een wachtwoord door verschillende letters te veranderen in tekens. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind fietsen leuk’ kan je omtoveren tot ‘1K_v1Nd-F1et$3n+L3Uk!’. Zo heb je van een simpele zin toch een goed wachtwoord weten te maken.
- Gebruik een wachtwoorden generator.
- Een wachtwoorden generator maakt voor jou een sterk wachtwoord. Dit scheelt een hoop moeite.
- Een voorbeeld van een wachtwoorden generator is deze van Lastpass.
- Maak een wachtwoord met willekeurige woorden.
- Een optie van een sterk wachtwoord is ook dat je een wachtwoord maakt met willekeurige woorden en tekens.
- 83K33Lsn0ePj3?+C0mpUt3r! (Dit is een wachtwoord met de woorden ‘keelsnoepje’ en ‘computer’.)
- Sch0Env3Ter><Sn3Lw3G23? (Dit is een wachtwoord met de woorden ‘schoenveter’ en ‘snelweg’.)
- Maak gebruik van tweestapsverificatie
- Tegenwoordig is het mogelijk om tweestapsverificatie aan te zetten. Op het moment dat dit is ingeschakeld moet er ingelogd worden met zowel je wachtwoord als een code. Deze code krijg je op een ander apparaat wat in je bezit is, zoals je smartphone.
Als je gebruik maakt van één van de manieren die hier bovengenoemd zijn, is het belangrijk dat je zelf een wachtwoord verzint, en geen gebruik maakt van deze voorbeelden.
Jouw veiligheid staat voorop
Wil je graag een goed en sterk beveiligd wachtwoord en wil je hier hulp bij, of heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op, of maak een afspraak voor computerhulp aan huis!