Het is belangrijk om tijdig phishing-pogingen te herkennen. Zo voorkom je mogelijke schade aan je apparaten en persoonlijke gegevens. Maar hoe herken je phishing-pogingen? En wat is phishing nou eigenlijk precies? Dat staat in dit blog, dus lees vooral verder!
Wat is phishing?
Phishing is een manier waarop oplichters proberen om persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden of bankgegevens, in handen te krijgen. Dit proberen ze door zich voor te doen als een betrouwbaar bedrijf, zoals een bank, webshop of overheidsinstantie. Dit doen ze om je vertrouwen te winnen, zodat jij je gegevens met hen deelt zonder dat je het doorhebt. Phishing kan voorkomen op de e-mail, maar ook sms-berichten, telefoongesprekken en sociale media zijn niet veilig voor oplichters.
Zo herken je phishing
Er zijn een aantal typische phishing-pogingen die eenvoudig te herkennen zijn. Let goed op de onderstaande pogingen:
- E-mails
- Phishing e-mails zijn valse e-mails die lijken op echte e-mails van bekende bedrijven. Deze e-mails hebben vaak een link naar een verdachte website. Op deze website wordt dan gevraagd om je gegevens in te voeren. Klik niet op deze links en verwijder de e-mail. Je kan controleren of de e-mail van een echt bedrijf is door te kijken naar het e-mailadres. E-mailadressen van echte bedrijven eindigen vaak niet op @gmail.com, maar met de bedrijfsnaam.
- Sms-berichten
- Phishing sms-berichten hebben vaak een dreigende toon. Bijvoorbeeld: ‘Uw schuld van EURO 1.314,32 dient direct betaald te worden. Gerechtsdeurwaarder dient op … beslag. Betaal op: www.ditiseenvoorbeeldphishingbericht.nl‘. Deze berichten kunnen over geld gaan, maar ook over hele andere zaken zoals persoonsgegevens. Open deze links niet en verwijder de sms-berichten. Vaak bevatten de links software waarmee de hackers in uw apparaat kunnen zonder dat u iets heeft ingevuld.
- Via belcontact
- Bij phishing via belcontact hebben de oplichters persoonlijk contact met het slachtoffer. Ze kunnen met bijvoorbeeld een overtuigend verhaal druk opleggen dat er met spoed persoonlijke gegevens nodig zijn, zoals pincodes of bankgegevens. Pas daarom op met belletjes van onbekende nummers. Let bijvoorbeeld op of het nummer wel begint met +31 of 06. Bij twijfel kan je ophangen en contact opnemen met de organisatie via een telefoonnummer dat wel betrouwbaar is om zo zeker te weten dat je een betrouwbaar iemand aan de lijn hebt.
Op het moment dat je toch een link hebt geopend verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord en als het mogelijk is ook je gebruikersnaam. Heb je bijvoorbeeld je bankgegevens ingevoerd? Blokkeer deze dan direct!
Zou je graag wat hulp willen bij het herkennen en voorkomen van phishing-pogingen, of wil je graag je apparaat laten controleren op virussen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Maak een afspraak met een ICT-student.